Modelauto's
door R. van de Klashorst

Model- en trapauto's

Austin J40

Een trapauto, voor de prijs van een echte. Dit gaat op voor de Austin J40 trapauto zoals hij op de foto onderaan de pagina te zien is. Een Austin J40 kost net zoveel als een oude tweedehands auto. Hij is dan ook gemaakt door een echte autofabrikant, namelijk Austin. De Austin J40 was gebaseerd op de Austin A40 Devon uit 1948 en werd geproduceerd van 1950 tot en met 1971. In totaal zo'n 32.000 stuks. Er is in Engeland zelfs een bedrijf dat onderdelen verkoopt om je J40 te kunnen restaureren. De Austin J40 een hele echte trapauto dus.

Andere trapauto's

Een Mergedes 300 SL, een Moskvitch Scaldia en een Ferrari trapauto behoren ook nog tot mijn verzameling. De Mercedes is een moderne kunststof trapauto in redelijke bespeelde staat. De Moskvitch is geheel uit metaal en komt vermoedelijk ergens uit de jaren '70. Hij is gebaseerd op de Moskvitch Scaldia 412M, die in die jaren geproduceerd werd. Van deze trapauto zijn er in Nederland ook genoeg verkocht als ik het aanbod op Internet bekijk. Bij de mijne miste het voorruitje, dat ik nagemaakt heb en dat bij bijna alle exemplaren ontbreekt. Verder heb ik het stuurtje weer in orde gemaakt want dat was net als bij de meeste gebroken. Dan heb ik nog een restauratieprojectje staan. Het betreft hier een Ferrari trapauto, vermoedelijk ook uit de jaren '70. Het is een stalen buizenframe in de kleur rood met een gele kunststof carrosserie. Het geheel ziet er redelijk uit alleen de carrosserie moet een keer gespoten worden en daarna moet alles een keer netjes opgebouwd worden.

Dinky Toys

In mijn vitrinekast staan 2 series van 4 Dinky Toys sportwagens met replica doosjes en wat losse Dinky Toys o.a. een Jensen Interceptor, een MGB, een Mercedes Pagode en een Alfa Romeo Guilia. Ook heb ik 2 Dinky Toys boekjes waarin ook enkele modellen staan, die ik zelf in de kast heb staan.

Andere modelauto's

J40 Verder heb ik nog een bonte verzameling van allerlei automodellen, waar eigenlijk weinig lijn in zit. De enige lijn die erin zit, is dat ik ze mooi vind en ze daarom ooit gekocht heb. Er zit uiteraard een hele serie MGB's tussen en verder Engelse klassiekers en sportwagens, een serie ferrari's, een paar Jaguars en een Alfa Bertone brievenbus. Maar er staat bijvoorbeeld ook een Citroen DS tussen, die ik ooit op vacantie, op een markt in Frankrijk gekocht heb. Kortom een bonte verzameling, waarbij het absoluut niet gaat om de eventuele waarde van de modellen maar puur om de decoratie.

© 2006-2009 www.autoklas.nl